Kurkuma je korenasta
biljka iz porodice đumbira, koja najbolje uspeva u Aziji. Poznata je i pod
nazivima indijski šafran i žuti koren.
Sveža kurkuma je blago
gorkog, ljutkastog, žarećeg i smolastog ukusa. Kad se osuši, dobija lepu aromu
narandže i đumbira, a ukus je ljut i gorak. Intenzivno je žute boje, koja
potiče od najvrednijeg sastojka pigmenta kurkumina. Kurkumin je
izolovan pre dva veka, a hemijska struktura mu je ispitana i određena 1910.
godine.
Ova biljka se u prošlosti koristila, a i danas, kao
boja za tkanine, začin u kuhinji i pomoćno lekovito sredstvo.
Nutritivna vrednost kurkume
Pored izuzetno lekovitog
pigmenta kurkumina, kurkuma sadrži i brojne vitamine C, K, niacin, B6, E, i dr. i
minerale fosfor, magnezijum, kalcijum, kalijum , gvožđe i dr.
kao i veoma značajna biljna vlakna. Jelima se obično dodaje u količini od jedne
kašičice pa je energetski doprinos kurkume u obroku neznatan.
Lekovitost kurkume
Kurkuma je omiljeni začin u jelima zemalja
Azije, a u poslednje vreme je, zbog saznanja o povoljnom
uticaju na zdravlje, sve prisutniji i u kuhinjama zapadnih zemalja.
Još 1900. godine pre nove ere, kurkuma je bila
poznata zbog brojnih povoljnih uticaja na zdravlje ljudi. Primenjivana je u
lečenju bolesti digestivnog sistema, kože, pluća, jetre, a
doprinosila je smanjenju različitih bolova, zarastanju rana i dr. Kurkuma
se odlikuje povoljnim delovanjem na funkcije mozga i srca, a
brojni naučnici dokazuju njenu izraženu antikarcinogenu aktivnost.
Brojna naučna
istraživanja vrše se poslednjih 50 godina i ona su utvrdila da je za povoljan
uticaj kurkume na zdravlje ljudi odgovoran pigment kurkumin.
Ustanovljeno je da
kurkumin deluje: protuvupalno, antivirusno,
antibakterijski, antimikotično, antioksidativno i antikarcinogeno. U
poslednje vreme se intenzivno istražuje njegov pozitivan uticaj na lečenje i prevenciju
dijabetesa, malignih bolesti, artritisa, Alzheimerove bolesti, alergijja i
ostalih hroničnih zdravstvenih poremećaja.
Poslednjih nekoliko godina zanimanje naučnika u
zapadnim zemljama za kurkumin izuzetno je poraslo. U tom periodu
objavljeno je više od 2000 naučnih radova, koji istražuju kurkumin i njegovo
delovanje na ljudski organizam.
Nedavno je objavljena
studija naučnika iz Koreje i SAD u časopisu Molecular Nutrition & Food
Research, koja je ukazala na značaj konzumiranja ovoga začina u ishrani dijabetičara.
Oni su dokazali da pigment kurkumin, intenzivno žute boje, povoljno
deluje na inzulinsku rezistenciju pa se veruje da će kurkuma biti
pomoć pri terapiji i prevenciji dijabetesa.
Stručnjaci preporučujiu
redovno konzumiranje kurkume s mlekom u cilju reduciranja rizika od nastanka
osteoporoze kao i ublažavanja tegoba izazvanih artritisom, smanjuja masnoća u
krvi i poboljšanja cirkulacije. Utvrđeno
je da je kurkumin izuzetno delotvoran za hematopezu (nastajanje
krvnih čelija deobom i diferencijacija matičnih čelija u koštanoj srži), nervni
sistem, koštano tkivo i debelo crevo.
Kupovanje i čuvanje
Kurkuma se može nabaviti kod nas isključivo u prahu tokom
cele godine. Najbolje je čuvati je u staklenim bočicama na tamnom mestu kako
kurkumin ne bi izgubio žutu boju i kako bi prah bio zaštićen u vlage iz
vazduha.
Ako prilikom kupovine na deklaraciji nekog proizvoda koji je prehrambeni, vidite E100, ne brinite ništa, jer znajte to je oznaka za prirodnu žutu boju kurkumin.
Zlatno mleko
Zlatno mleko je potpuno prirodan, čaroban
napitak, koji se priprema od kurkume. Smatra se čarobnim, jer pomaže u
očuvanju mladosti, uklanjanju toksina iz organizma, povećava pokretljivost zglobova i dr. Zlatno
mleko pomaže obnavljanje „kičmenog maziva“ i odstranjuje naslage soli.
Utvrđeno je da je redovnim komzumiranje koristan za hematopezu (formiranje
krvnih ćelija deobom, i diferencijacija matičnih ćelija u koštanoj
srži), debelo crevo, nervni sistem i koštano tkivo.
Kurkuma i crni biber
Delotvornost kurkume je mnogo intenzivnija ako se
konzumira u kombinaciji s crnim biberom. Jedan od mehanizama
jetre, kojim oslobađa organizam od toksičnih jedinjenja je da ih
pretvori u rastvorljive u vodi. Pošto crni biber sadrži molekule, koje
onemogućavaju ovaj proces, njegova prisutnost u hrani zajedno s
kurkumom doprineće da nivo kurkumina u organizmiu, nakon konzumiranja, naglo
poraste i da se njegova bioiskoristivost višestruko poveća.
Izvor: kuhinjarecepti.com |
Нема коментара:
Постави коментар