четвртак, 2. октобар 2014.

Zašto čarobni začin kurkuma treba koristiti u ishrani



Kurkuma je korenasta biljka iz porodice đumbira, koja najbolje uspeva u Aziji. Poznata je i pod nazivima  indijski šafran i žuti koren.

Sveža kurkuma je blago gorkog, ljutkastog, žarećeg i smolastog ukusa. Kad se osuši, dobija lepu aromu narandže i đumbira, a ukus je ljut i gorak. Intenzivno je žute boje, koja potiče od najvrednijeg sastojka pigmenta kurkumina. Kurkumin  je izolovan pre dva veka, a hemijska struktura mu je ispitana i određena 1910. godine.

Ova biljka se u prošlosti koristila, a i danas,  kao boja za tkanine, začin u kuhinji i pomoćno lekovito sredstvo.

Nutritivna vrednost kurkume

Pored izuzetno lekovitog pigmenta kurkumina, kurkuma sadrži i brojne vitamine C,  K, niacin, B6, E, i dr.  i minerale fosfor, magnezijum, kalcijum, kalijum , gvožđe i dr. kao i veoma značajna biljna vlakna. Jelima se obično dodaje u količini od jedne kašičice pa je  energetski doprinos kurkume u obroku neznatan.

Lekovitost kurkume

Kurkuma je omiljeni začin u jelima zemalja Azije, a u poslednje vreme je, zbog saznanja o  povoljnom uticaju na zdravlje, sve prisutniji i u kuhinjama zapadnih zemalja.

Još 1900. godine pre nove ere, kurkuma je bila poznata zbog brojnih povoljnih uticaja na zdravlje ljudi. Primenjivana je u lečenju  bolesti digestivnog sistema, kože, pluća, jetre, a doprinosila je smanjenju različitih bolova, zarastanju rana i dr. Kurkuma se odlikuje povoljnim delovanjem na funkcije  mozga i srca, a brojni naučnici dokazuju njenu izraženu antikarcinogenu aktivnost.

Brojna naučna istraživanja vrše se poslednjih 50 godina i ona su utvrdila da je za povoljan uticaj kurkume na zdravlje ljudi odgovoran pigment kurkumin.
Ustanovljeno je da kurkumin  deluje:  protuvupalno, antivirusno, antibakterijski, antimikotično, antioksidativno i antikarcinogeno.  U poslednje vreme se intenzivno istražuje njegov pozitivan uticaj na lečenje i prevenciju dijabetesa, malignih bolesti, artritisa, Alzheimerove bolesti, alergijja i ostalih hroničnih zdravstvenih poremećaja.

Poslednjih nekoliko godina zanimanje naučnika u zapadnim zemljama za kurkumin  izuzetno je poraslo. U tom periodu objavljeno je više od 2000 naučnih radova, koji istražuju kurkumin i njegovo delovanje na ljudski organizam.

Nedavno je objavljena studija naučnika iz Koreje i SAD u časopisu Molecular Nutrition & Food Research, koja je ukazala na značaj konzumiranja ovoga začina u ishrani dijabetičara. Oni su dokazali da pigment  kurkumin, intenzivno žute boje, povoljno deluje na inzulinsku rezistenciju pa se veruje da će kurkuma  biti pomoć pri terapiji i prevenciji dijabetesa.

Stručnjaci preporučujiu redovno konzumiranje kurkume s mlekom u cilju reduciranja rizika od nastanka osteoporoze kao i ublažavanja tegoba izazvanih artritisom, smanjuja masnoća u krvi i poboljšanja cirkulacije. Utvrđeno je da je kurkumin izuzetno delotvoran  za hematopezu (nastajanje krvnih čelija deobom i diferencijacija matičnih čelija u koštanoj srži),  nervni sistem, koštano tkivo i debelo crevo.

Kupovanje i čuvanje

Kurkuma se može nabaviti kod nas isključivo u prahu tokom cele godine. Najbolje je čuvati je u staklenim bočicama na tamnom mestu kako kurkumin ne bi izgubio žutu boju i kako bi prah bio zaštićen u vlage iz vazduha.

Ako prilikom kupovine na deklaraciji nekog proizvoda koji je prehrambeni, vidite E100, ne brinite ništa, jer znajte to je oznaka za prirodnu žutu boju kurkumin.

Zlatno mleko

Zlatno mleko  je potpuno prirodan, čaroban napitak, koji se priprema od kurkume. Smatra se čarobnim, jer pomaže u očuvanju mladosti, uklanjanju toksina iz organizma, povećava pokretljivost zglobova i dr. Zlatno mleko pomaže obnavljanje „kičmenog maziva“ i odstranjuje naslage soli. Utvrđeno je da je redovnim komzumiranje koristan za hematopezu (formiranje krvnih ćelija deobom, i diferencijacija matičnih ćelija u koštanoj srži), debelo crevo, nervni sistem i koštano tkivo.

Kurkuma i crni biber

Delotvornost kurkume je mnogo intenzivnija ako se konzumira u kombinaciji s crnim  biberom. Jedan od mehanizama jetre, kojim  oslobađa organizam od toksičnih jedinjenja je da ih pretvori u rastvorljive u vodi. Pošto crni biber sadrži molekule,  koje onemogućavaju  ovaj proces, njegova prisutnost u hrani zajedno s kurkumom doprineće da nivo kurkumina u organizmiu, nakon konzumiranja, naglo poraste i da se njegova bioiskoristivost višestruko poveća.

Izvor: kuhinjarecepti.com

Нема коментара:

Постави коментар